Testovanie na krvou a pohlavne prenosné infekcie

Medzi služby, ktoré našim klientom a klientkam ponúkame nepatrí len výmena ihiel, poradenstvo, sprevádzanie či ošetrovanie, ale aj testovanie na krvou a pohlavne prenosné infekcie (PPI). Vedieť o svojom zdravotnom stave je dôležité nielen pre seba ale aj pre spoločnosť a verejné zdravie. Poznáme množstvo krvou a pohlavne prenosných infekcií, medzi ktoré patrí napríklad syfilis, HIV, hepatitída (typu A až G), kvapavka, trichomoniáza, genitálna chlamydióza, HPV vírus, kandidóza (kvasinková infekcia), genitálny herpes a iné. V tomto článku ti prinášame viac informácií o testovaní na krvou a pohlavne prenosné infekcie, a to predovšetkým na HCV, HIV a syfilis.

Kedy sa dať otestovať?

Dôvody prečo sa dať otestovať sú viaceré. Odporúča sa dať otestovať ak:

  • pociťuješ symptómy zodpovedajúce niektorej z PPI,
  • mal/a si nechránený sex (vaginálny, orálny, análny),
  • v súčasnosti injekčne užívaš drogy (v tomto prípade by si sa mal/a dať testovať pravidelne),
  • už si niekedy v minulosti užil/a drogu injekčne, aj keď to bolo len raz alebo pred mnohými rokmi,
  • užívaš alebo si užil/a drogy inou formou a zdieľal/a si pri tom fajku alebo snuffku/šňupátko,
  • máš obavu, že si sa mohol/a nakaziť (napr. si sa pichol/la o cudziu ihlu) použil/a si materiál na aplikáciu po niekom inom,
  • máš tetovanie či piercing vyhotovený nesterilnými nástrojmi mimo certifikovaného štúdia,
  • dostal/a si krvnú transfúziu alebo orgány pred rokom 1992,
  • máš už iné ochorenie, ktoré by mohlo spolu s ďalšou infekciou vyvolať väčšie komplikácie,
  • počas tehotenstva.

Ak si sa vyskytol/a v niektorej z vyššie uvedených rizikových situácií, s testovaním počkaj 2 mesiace (pri HCV a syfilise) a 3 mesiace (pri HIV) od rizikovej situácie. Je to z toho dôvodu, že počas týchto mesiacov plynie tzv. sérologické okno, počas ktorého prípadné infikovanie test na protilátky ešte nestihne nezachytiť, ide o inkubačnú dobu.

Prečo je dôležité dať sa otestovať?

Niektoré typy PPI ako napríklad HCV či HIV zvyčajne nespôsobujú vznik žiadnych príznakov aj desiatky rokov, testovanie je kľúčové pre včasnú diagnostiku. Dať sa otestovať je zároveň aj jediný spôsob, ako môžeš zistiť či si sa infikoval/a. Vedieť o tom, či si sa nakazil/a je veľmi dôležité z viacerých dôvodov:

  1. Čím skôr zistíš, či máš PPI, tým skôr sa môže začať liečba. Keďže vírus v tele pracuje na poškodení tvojho organizmu, je treba ho zastaviť čím skôr, a to sa dá jedine liečbou. Naopak čím dlhšie človek odkladá testovanie, tým viac sa vystavuje riziku poškodenia svojho zdravia čo môže viesť k nezvratným a často fatálnym následkom.
  2. Vedieť či máš PPI je tiež dôležité pre tvoje okolie, komunitu a spoločnosť. Ak sa človek s PPI vylieči nemôže vírus ďalej prenášať. Ak sa človek aj rozhodne neliečiť, stále môže s informáciou o svojej infekčnosti narábať a zabrániť prenosu (napr. si dávať väčší pozor a nedávať nikomu svoje ihly a iný materiál na injekčnú aplikáciu, šňupátko, nenaťahovať si vodu do ihly zo spoločnej nádoby ako ostatní, nemať nechránený sex a podobne). Ak sa však nebudeš liečiť riskuješ porušenie zákona v prípade, že by si niekoho nakazil/a.

Proces testovania

V súčasnosti je potrebné na zistenie prítomnosti infekcie v tele človeka spraviť dva testy: 

Skríningový test (na zistenie protilátok) – týmto testom sa zisťujú protilátky v krvi, čiže či bola osoba niekedy infikovaná vírusom. Pri tomto teste sa krv odoberá z prsta. Výsledky môžu byť:

  • Nereaktívny (negatívny) výsledok – osoba nemá protilátky a tým pádom ani nikdy nebola infikovaná.
  • Reaktívny (neznamená pozitívny) výsledok – osoba má v tele protilátky, a tým pádom buď mala infekciu a vyliečila sa (napr. pri HCV, syfilise) alebo infekciu stále má (napr. HIV, pretože nie je úplne vyliečiteľné). Ak vyjde takýto výsledok, človek ide na ďalší test – konfirmačný.

Je potrebné si uvedomiť, že protilátky v tele osoby zostávajú po celý život, tzn. že ak si mal/a reaktívny výsledok raz, budeš ho mať reaktívny už stále. Ak si sa z infekcie (napr. HCV, syfilis) vyliečil/a, taktiež ho budeš mať vždy pozitívny, v tomto prípade je potrebné spraviť konfirmačný test, aby sa zistilo, či si sa znova reinfikoval/a.

Konfirmačný (potvrdzujúci) test – tento test zisťuje, či má osoba aktuálne v tele, čiže či osoba žije s vírusom a je infikovaná. Pri tomto teste sa odoberá krv zo žily. Výsledky môžu byť:

  • Nereaktívny (negatívny) výsledok – osoba v súčasnosti nemá v tele vírus, nie je infikovaná.
  • Reaktívny (pozitívny) výsledok – osoba má v tele vírus, je infikovaná.

Kde sa môžem dať otestovať?

Vyšetriť sa môžeš dať v štátnych zariadeniach ako aj v súkromných. Ak nemáš na zdravotnom poistení dlhy, tak si v niektorých štátnych zariadeniach nebudeš musieť vyšetrenie platiť. Vyšetriť sa môžeš dať v štátnych zariadeniach ako aj v súkromných. Za vyšetrenie sa platí vždy v súkromných zariadeniach. Otestovať sa môžeš dať na týchto miestach:

  • Ambulancia všeobecného lekára/ky – hepatitída typu A a B (HAV, HBV), za poplatok HIV
  • Gynekologická / urologická ambulancia – chlamýdie, kvapavka, herpes, HPV (ľudský papiloma vírus), za poplatok HIV
  • Dermatovenerologická (kožná) ambulancia – komplexné vyšetrenie
  • Infektologická ambulancia (potrebuješ výmenný lístok) – kvapavka, hepatitídy, syfilis, za poplatok HIV
  • Hepatologická ambulancia (potrebuješ výmenný lístok) – hepatitídy
  • HIV – Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS,

         Regionálny úrad verejného zdravotníctva

Na niektorých eshopoch lekární je možné zakúpiť samotesty napr. na syfilis, HIV, vaginálne infekcie, chlamýdie, HAV, HBV, HCV. Odporúčame však dať sa otestovať radšej u odborníkov/čok, ktorí ti môžu poskytnúť všetky relevantné informácie a odpovede na prípadné otázky aj následnú liečbu.

V Bratislave existuje aj nízkoprahové testovanie, v tomto prípade si za test neplatíš a testovanie je anonymné. Takto otestovať sa môžeš dať:

  • Check point Dom svetla – Zdravotné stredisko, Bebravská 34, Bratislava – testujú predovšetkým na HIV, ale otestujú ťa aj na iné pohlavné infekcie, bližšie info nájdeš tu: https://domsvetlaslovensko.sk/
  • Checkpoint HIV Slovensko – Komunitné centrum HIV Slovensko, Pražská 11, 811 04 Bratislava, testujú na HIV, HCV a syfilis, každú stredu 17:00-20:30, anonymne a bezplatne, bližšie info nájdeš tu: https://www.hivtest.sk/
  • U nás v OZ Odyseus – aj my ťa vieme otestovať na HCV, HIV a syfilis. Ak by si mal/a o takéto testovanie záujem ozvi sa nám na tel. č.: 0947 929 724 alebo 0903 786 706.

Rozhodnutie dať sa otestovať, čakanie na výsledok ako aj prípadný reaktívny výsledok testu, môžu byť náročné situácie, avšak dnes už máme účinnú liečbu s dobrými výsledkami, ktorá je dostupná pre všetkých. Procesom testovania a liečby ťa vieme sprevádzať aj my, neváhaj nás preto kontaktovať na tel. č. 0947 929 724 alebo mailom na brustikova.odyseus@gmail.com. Vieme ti poskytnúť nielen testovanie ale aj sprevádzanie do infektologickej ambulancie a tiež procesom liečby. Služby poskytujeme v Bratislave, viac sa dočítaš na našom webe https://www.ozodyseus.sk/.

Zdroje:

OZ Odyseus, 2019, Pohlavne prenosné choroby, ISBN: 978-80-972057-6-1.

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hiv-aids
https://www.cdc.gov/hepatitis-c
https://www.cdc.gov/hiv
https://www.cdc.gov/syphilis/about
https://www.catie.ca/hepatitis-c-an-in-depth-guide#book-block-menu-17643

SEX


Nepodporujeme užívanie akýchkoľvek drog. Článok sa snaží minimalizovať riziká, ktoré s užívaním drog súvisia.Užívanie akejkoľvek látky akýmkoľvek spôsobom, môže viesť k závažným zdravotným problémom. Zverejnenými informáciami sa snažíme zmierniť negatívne dopady užívania drog na zdravie. Pokiaľ je to možné, vyhni sa užívaniu drog. Zabrániš tak problémom a riziku vzniku drogovej závislosti. Navštív sekciu pomoci a vyhľadaj odbornú pomoc.
Dôležité je využívať informácie aj podľa právneho upozornenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *